Dalti

Een nieuw tijdperk voor DALTI: René Knapen en Jitske Brink aan het woord

Met de komst van het nieuwe jaar is er veel veranderd voor DALTI. Zo is met ingang van 2023 Eric Mulders onze nieuwe vicevoorzitter. En ook het stokje van het penningmeesterschap is overgedragen: vanaf dit jaar is dat namelijk Twan Goossens.

Maar de allerbelangrijkste verandering is natuurlijk het voorzitterschap! René Knapen droeg namelijk op 1 januari het stokje over aan Jitske Brink. In dit interview blikken ze samen terug op de afgelopen vijf jaar DALTI en kijken ze vooruit naar de toekomst. Wat Jitske voor DALTI in petto heeft? En wat René voorspelt voor de komende jaren? Daar lees je alles over in dit interview!

Passie voor onderwijs  

Dat René en Jitske actief zijn binnen DALTI weten we natuurlijk wel. Sterker nog: beiden waren initiatiefnemers van de brancheorganisatie. Maar wat houdt ze daarbuiten eigenlijk bezig? Jitske: “Waarschijnlijk kennen velen mij van Filogic, dat ik oprichtte in 2015. Ik begon toen net in de logistieke sector, daarvoor werkte ik in het onderwijs als adjunct-directeur van een grote basisschool in Amsterdam. Daar heb ik ook echt mijn hart aan verloren.

Die passie voor onderwijzen komt nu nog van pas: ik kan pijnpunten kenbaar maken en dingen helder uitleggen. Naast mijn werk sport ik graag, ik doe aan krachttraining en ik schaats veel.” Die passie voor onderwijs, die deelt René met haar. Hij vertelt: “Ik sta voor de klas op een mbo en hbo, ik geef daar les omtrent de transport en bijbehorende softwaresystemen. Hier krijg ik veel energie van.” 

Van boekhandel naar softwareontwikkeling 

René is als ex-voorzitter zeer ervaren in de wereld van transport en logistiek. Toch heeft hij niet altijd in deze branche gewerkt. Waar zijn loopbaan begon en hoe die overstap verliep? René: “Ik begon mijn carrière zo’n 40 jaar geleden in een kantoorboekhandel. Daar kwam ik in contact met de eerste pc’s en hobbycomputers – enorm interessant vond ik dat! In 1989 werd ik businessmanager van een automatiseringsbedrijf wat applicaties ontwikkelde voor transport en autobedrijven. Dat bedrijf ging helaas failliet.  

Toen maakte ik, samen met een vijftal collega’s een doorstart met een eigen bedrijf onder de naam TANS. Een enorme uitdaging natuurlijk, maar het werd een groot succes. Sindsdien ontwikkelde ik al vijf transportmanagementsystemen (TMS). De laatste jaren werkte ik als Commercieel Directeur bij TANS. Verleden jaar ging ik met pensioen, al ben ik nog steeds nauw bij de organisatie en branche betrokken. Daarnaast blijf ik bij veel verenigingen betrokken in en rondom mijn woonplaats. Stilzitten is niets voor mij.” 

Al veel mooie stappen gemaakt 

Jitske en René kennen elkaar van de ICT- en logistiekbeurzen. Op deze beurzen kwam het idee om een vereniging op te richten. Zo zijn ze vanaf dag één betrokken bij DALTI. Onder het beleid van René maakte DALTI al mooie stappen. Hij vertelt: “Sinds de oprichting, inmiddels vijf jaar geleden, sloten 45 leden zich aan. Inmiddels kloppen ook grote partijen en partners bij ons aan, zoals gemeentes, Evofendex en TLN. Zij zien ons als sparringpartner voor specifieke vragen. Het mooie aan DALTI is dat haar leden eigenlijk concurrenten zijn. Maar tijdens de sessies denkt iedereen met elkaar mee, die collegialiteit is mooi om te zien.”  

Een samen-gevoel creëren 

Jitske vult aan: “Als organisatie maakten we al mooie stappen binnen kennisdeling en standaardisatie. Ook op technisch vlak hebben we veel bereikt, we leren veel van elkaar tijdens de sessies waarin we nadenken over aandachtsgebieden. Daarnaast was het samen-gevoel binnen de branche tijdens het begin van DALTI nul. Iedereen ging eigenlijk zijn eigen weg. Mede door DALTI merk je nu dat branchegenoten elkaar opzoeken – dat is ontzettend mooi om te zien.”  

Leden, laat je horen! 

Met de ingang van 2023 neemt Jitske het stokje over van René. Wat zij in petto heeft voor de organisatie? “Als vereniging zijn we veel intern bezig, maar ik wil ervoor zorgen dat we de komende periode meer met leden en partners communiceren. Zo hoop ik ook activiteit vanuit de leden te stimuleren. Want: DALTI’s grootste drijfveer is haar leden en dat moeten we blijven aanmoedigen. Met DALTI wil ik namelijk mensen samenbrengen. Zoals René net al zei: we zijn concurrenten, maar vormen ook een ijzersterk team binnen onze branche.”  

Voorspellingen voor de toekomst

René beaamt dit: “Input vanuit de leden is enorm belangrijk. Momenteel bepaalt voornamelijk het bestuur wat er gebeurt, maar het liefst zie ik dit initiatief vanuit de leden komen. Wanneer we dát meer kunnen stimuleren, die interactie, zal DALTI pas écht haar doel bereiken.  

Ik voorspel dat we de komende jaren focus op het thema BDI: alle applicaties moeten rond 2028 kunnen communiceren met een BDI. En daarnaast wordt het ontzettend belangrijk om de kloof tussen de oudere en nieuwe generatie te dichten. Je ziet nu dat veel jongeren binnen onze sector komen werken, maar nog geen idee hebben van transportmanagementsystemen of de BDI. Het wordt een uitdaging om deze kloof te dichten. Dit kan alleen als we het onderwijs hierop aanpassen. Iets waar ik mij verder op ga richten de komende tijd.” 

Ambities waarmaken  

Wanneer Jitske en René gevraagd worden of DALTI zich over de grenzen zal uitbreiden, kijken ze elkaar aan. “De focus zal op Nederland blijven, maar we hebben niet voor niets een Engelse naam. Zo hebben we ook al een aantal Belgische leden! Maar uiteindelijk gaat het niet om het aantal DALTI-leden: ik vind de kwaliteit en betrokkenheid van onze leden het allerbelangrijkst”, vertelt René. 

Jitske vult aan: “Wanneer je altijd binnen de Nederlandse grenzen blijft, kom je niet veel verder. We hebben daarom ons oog op Duitsland, het zou mooi zijn om ook kennisdeling buiten ons eigen land aan te moedigen. Daarnaast willen we als baken bekend staan binnen de branche. Door relevante kennis te delen en nog meer initiatieven te starten. En als ministeries of gemeentes vragen hebben gerelateerd aan onze branche, moet DALTI de partij zijn waarmee ze aan tafel gaan. Hoe mooi is het als mensen DALTI als dé branchevereniging gaan zien binnen de transport en logistiek? Dat mensen zeggen: wie bij DALTI hoort, doet er écht toe binnen de sector.”  

Word ook DALTI-lid! 

Klinkt onze toekomstvisie jou als muziek in de oren? En ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan! Want als DALTI-lid blijf je altijd op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen binnen onze branche én deel jij jouw kennis met branchegenoten. 

Andere DALTI nieuwsberichten