Je dacht misschien dat de sector logistiek inmiddels wel genoeg afkortingen kende, maar niets is minder waar. Steeds vaker kom je BDI tegen: Basis Data Infrastructuur. Kort samengevat kun je dit zien als een netwerk van systemen, die met elkaar verbonden zijn volgens bepaalde spelregels. Wil je als bedrijf of overheid deelnemen en gegevens uitwisselen via de BDI? Dan heb je te maken met verschillende rechten en plichten.
Het is zeker interessant om je hier als ICT-leverancier alvast in te verdiepen. De verwachting is namelijk dat de BDI hét fundament legt voor volledige digitalisering en naadloos data delen. Hoog tijd dus dat we je hierover meer vertellen.
Miljoenen investering
Dat digitalisering noodzakelijk is voor de sector logistiek staat als een paal boven water. Toch blijft de echte doorbraak al jaren uit. Tot op de dag van vandaag is Excel nog steeds de meestgebruikte tool voor logistieke planning. De twee voornaamste obstakels? Geïsoleerde data en verouderde IT-systemen.
Gelukkig zetten we hierin wel stappen als branche, maar de Nederlandse overheid wil deze het liefst versnellen. Daarom stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) in 2022 maar liefst 51 miljoen euro beschikbaar om dit te realiseren.
Basis Data Infrastructuur
Een deel van de investering gaat naar de realisatie van een overkoepelende, decentraal georganiseerde data-deel-infrastructuur: het ontstaan van de BDI. Dit is een afsprakenstelsel gericht op de logistieke sector, waarmee deelnemende partijen gezamenlijk een geavanceerd IT-netwerk kunnen realiseren.
De achterliggende reden? Informatie is snel achterhaald. En zeker bij dynamische logistieke ketens met allerlei stakeholders is dit zeer inefficiënt. Denk bijvoorbeeld aan een gewijzigde transportlevering waarvan veel ketenpartners op de hoogte moeten zijn. Met de BDI krijgt iedereen in één keer een seintje. Alle partijen hebben inzage in de data bij de bron.
[TIP] Lees de veelgestelde vragen over de BDI in dit document van Topsector Logistiek.
Veilig data delen via de BDI
Handig natuurlijk, dat iedereen inzicht heeft in zo’n gewijzigde levering. Maar is het ook veilig? Welke informatie bevindt zich nog meer in de BDI? En wie hebben allemaal toegang? Stuk voor stuk terechte vragen, waarover uiteraard is nagedacht. Zo ontwikkelden onze partner Topsector Logistiek en het ministerie van I&W de afgelopen jaren iSHARE. Hiermee deel je gegevens altijd op een gecontroleerde manier.
iSHARE is een set van afspraken waardoor deelnemers van de BDI op dezelfde manier data identificeren, authentiseren en autoriseren. Dit betekent dat je te allen tijde zélf bepaalt onder welke voorwaarden je data wordt gedeeld: met wie, voor wat en hoe lang. Zo hoeft een externe chauffeur voor het vervoeren van pallets bijvoorbeeld niet te weten om wat voor goederen het gaat of wat de kosten zijn.
Rol van DALTI en ICT-leveranciers
Inmiddels zijn we in gesprek met het ministerie van I&W over onze betrokkenheid bij de BDI. Zodra dit meer vorm heeft gekregen, brengen we onze leden zo snel mogelijk op de hoogte. Ben je nieuwsgierig geworden naar de voordelen van de BDI voor jouw software? Houd onze berichtgeving dan goed in de gaten. De komende tijd worden ICT-leveranciers namelijk meer geïnformeerd over de achterliggende techniek. Heb je nu al vragen? Aarzel niet om gewoon even contact met ons op te nemen!