TMS, WMS, APS, FMS, ERP, Control Towers en eCMR: onze branche telt nogal wat systemen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het aantal leveranciers. Logisch dat ondernemers door de bomen het bos niet meer zien. Dus zelfs áls zij willen automatiseren, maakt het complexe IT-landschap de stap om daadwerkelijk te beginnen niet bepaald makkelijker. Want hoe weet je nu welk systeem je moet hebben, als het aanbod zó groot en divers is? Precies. Dat dachten TLN, SUTC en wij ook! Dus Wout van den Heuvel van TLN vertelt je graag hoe we hier samen verandering in brengen.
Complex IT-landschap
Transport en Logistiek Nederland (TLN) ontwikkelde een aantal jaar geleden een overzichtelijke infographic waarop je in één oogopslag het complete IT-landschap binnen een logistieke onderneming ziet. Wout vertelt: “Wij noemen dit ‘de praatplaat’. Als ondernemersorganisatie zijn we continu in gesprek met transportbedrijven, logistiek dienstverleners, IT-leveranciers en allerlei andere belanghebbenden. Ik houd mij voornamelijk bezig met digitalisering en leg vaak uit hoe automatisering en data-uitwisseling binnen een logistieke organisatie werkt.
De praatplaat is hét perfecte middel om zo’n gesprek helder en overzichtelijk te houden. Hierin zijn namelijk de meestgebruikte systemen zichtbaar, waarmee je als ondernemer in de transport en logistiek waarschijnlijk te maken hebt. Zo zien zij direct wat er allemaal mogelijk is op het gebied van digitalisering én wat de systemen ongeveer inhouden.”
Interactieve tool
Wout gebruikt de praatplaat al een behoorlijke tijd in gesprekken, presentaties en rapporten. Ook wordt het document aangepast als er iets verandert. “Het overzicht is generiek, maar elk bedrijf is natuurlijk anders. Transportbedrijven verschillen niet alleen in grootte, maar ook qua activiteit, expertise en werkwijze. Idealiter is de praatplaat dus net even anders voor elke ondernemer. Want heb jij geen magazijn? Dan heb je ook geen Warehouse Management Systeem (WMS) nodig.
Daarom besloten we dat het document interactief moet worden. Zodat het nóg zinvoller wordt voor ondernemers, wanneer ze in gesprek gaan met de ICT-leverancier of adviseur over het optimaliseren van systemen en processen. We vertaalden onze wens naar een uitdagende opdracht voor studenten aan de Hogeschool Rotterdam: maak onze praatplaat interactief!”
De basis is er
Het project startte in september 2021 onder begeleiding van Wout en Bert Hendriks vanuit DALTI. “DALTI, SUTC en wij streven gezamenlijk naar digitalisering en ICT als vast onderdeel in logistieke opleidingen. Een samenwerking met de Hogeschool Rotterdam was voor ons een logische zet. En het resultaat mag er zeker zijn. De studenten zijn veel in gesprek gegaan met ICT-leveranciers en ondernemers en legden een goede basis voor een interactieve tool. Er zijn definities van systemen toegevoegd en het is mogelijk om op elementen te klikken en deze te schuiven. Ondernemers kunnen bíj́na hun eigen IT-landschap in kaart brengen
Het begin is er. Maar de interactieve praatplaat is nog niet klaar om op grote schaal te gebruiken. Dit hadden we overigens ook niet verwacht in een half jaar tijd. De komende maanden zetten we ons actief in om de tool door te ontwikkelen en nog gebruiksvriendelijker te maken. We zijn in gesprek met verschillende partijen en willen dat de tool over een paar maanden echt breed toepasbaar is in de praktijk.”
Op naar helderheid én uniformiteit
“Uiteindelijk willen TLN, DALTI en SUTC de praatplaat beschikbaar maken voor iedereen in onze branche, óók het onderwijs. Zodat iedereen die iets met transport en logistiek te maken heeft óf krijgt, precies weet wat er allemaal mogelijk is op het gebied van IT en digitalisering. Welke systemen er zijn, wat deze inhouden, wie ze aanbieden én hoe ze met elkaar zijn gekoppeld.
Door de samenwerking tussen TLN en DALTI zijn we onder meer in staat om de juiste definities in onze praatplaat te bepalen. DALTI is voor ons tenslotte hét aanspreekpunt om de mening te achterhalen van een grote groep ICT-leveranciers. De brancheorganisatie streeft bijvoorbeeld naar meer standaardisatie. Hierbij is overeenstemming wat betreft definities ontzettend belangrijk. Zo is het verschil tussen een Transport Management systeem (TMS) en een Advanced planning systeem (APS) lang niet altijd duidelijk.
Daarnaast kan de interactieve plaat natuurlijk ook gebruikt worden door bijvoorbeeld projectmanagers en consultants van IT-leveranciers, om samen met hun klanten het hele IT-landschap goed en gestructureerd in kaart te brengen. Zo ondersteunen we alle bedrijven en studenten bij het voeren van goede gesprekken over digitalisering en IT in de transport en logistiek. Door onze krachten te bundelen, maken we de praatplaat zo waardevol mogelijk!”
Lid worden?
Ben jij actief in de transport- en logistiekbranche en wil je ook betrokken zijn bij de optimalisatie van dé praatplaat? Word dan vooral lid van onze branchevereniging!