Dalti

Kennismaken met onze leden: Tconsult

Binnen de kortste keren groeide onze vereniging uit naar maar liefst 42 leden. Dat dit stuk voor stuk ICT-leveranciers zijn met een fantastische bijdrage aan de transport en logistiekbranche, wist je natuurlijk al. Maar welke bedrijven zijn het precies? Wat houden hun activiteiten in? En waarom zijn ze lid van DALTI? Al deze vragen worden als eerst beantwoord door Ernst Tjaden: founder van Tconsult! 

Kennismaken met onze leden: Tconsult

De bloemenveiling

Dat Ernst ondernemer wilde worden, wist hij al van jongs af aan. Zijn studie aan de universiteit creëerde even een lichte twijfel, maar uiteindelijk maakte hij zijn eigen verwachting tóch waar. Ernst: “Destijds studeerde ik Economie aan de Universiteit van Amsterdam, waar niemand wilde ondernemen. Iedereen koos voor een traineeship bij een groot concern en ik besloot hierdoor ook om maar niet al te gek te doen. 

Ik begon mijn carrière bij Ranzijn, op de bloemenveiling. Op vrijdagavond in de kroeg werd ik door mijn vrienden uitgelachen om ‘mijn plantjes’, maar mijn zeggenschap in het bedrijf was daarentegen groot. Zo was ik als Category Manager Green verantwoordelijk voor de in- en verkoop van kamer- en tuinplanten in acht grote tuincentra.” 

Emballageproces

“Al snel kwam ik erachter dat niet het volledige emballageproces gecontroleerd verliep. Zo werden alle bloemen en planten vervoerd op Deense karren, die bij de aflevering vaak achtergelaten werden bij de ontvanger. Het gevolg? Gigantisch veel karren die kwijtraakten en tijdelijke karren die snel werden gehuurd tegen een absurd tarief. En die kosten stonden op de veilingnota tussen alle andere producten in, dus die vielen niet eens op. Duizenden euro’s per dag gingen verloren. 

Ik besloot mij hier meer in te verdiepen en het is zelfs tot een rechtszaak gekomen. Van de schoolbank naar de rechtszaal, een behoorlijke verantwoordelijkheid. Maar dat terzijde, mijn doel was het onder controle krijgen van de emballagestromen. En dit lukte. Daarna zorgde ik ervoor dat elke plant gebarcodeerd werd afgeleverd bij de winkels en dat de hele financiële administratie op orde was.” 

Oprichting Tconsult

Na vijf jaar kwam toch die ondernemersdrang weer om de hoek kijken. “Als kind verkocht ik al ijsjes op de stoep bij warm weer. Ik ben niet bang om mijn nek uit te steken of om nieuwe dingen op te pakken. De vrijheid en het maken van eigen keuzes spreekt mij erg aan en ik heb altijd wel een denkbeeldige boekenkast vol met business ideeën. 

Vanuit mijn netwerk werd ik benaderd om een bedrijf te helpen met emballageregistratie. Dit heb ik twee jaar als freelancer gedaan. Op basis van uurtje factuurtje en voornamelijk in de bloemenveiling. Uiteindelijk ook in de groenten en nog later in de transportsector. Het werd steeds drukker, uiteindelijk moest ik mensen aannemen en richtte ik een bv op: Tconsult.” 

Onterecht onderbelicht 

In april 2021 vierde Tconsult zijn tienjarig jubileum. De organisatie is gespecialiseerd in het optimaliseren van emballageprocessen. “Inmiddels houd ik het bedrijf draaiende met vier anderen. Emballage is echt onderbelicht in de supply chain. Het gaat altijd om de goederen, terwijl er gigantisch veel geld omgaat in emballage. Zo hebben we bijvoorbeeld een klant die veertig miljoen omzet draait en tegelijkertijd te maken heeft met zeventig miljoen statiegeld. Als je dat niet onder controle hebt, heb je echt een probleem. 

Enerzijds denk ik dat veel bedrijven hier niet bij stilstaan. Want als je nooit iets telt, dan ben je ook nooit iets kwijt. Anderzijds zijn er waarschijnlijk ook veel die niet weten dat hier een goede oplossing voor is. Het komt ook regelmatig voor dat chauffeurs wél noteren wat er wordt afgeleverd, maar dat er vervolgens niets meer gebeurt met die informatie, omdat de juiste systemen ontbreken.” 

Emballage oplossingen

“De weg van de vrachtbrief is altijd minstens twee keer zo lang als die van de goederen. De chauffeur gaat weer door met een andere levering en al die tijd liggen de afleverbonnen in de vrachtwagen. Zo werd ik een keer door een grote transporteur ingehuurd, die al blij was als hij na vier weken eindelijk wist wat hij eigenlijk had verkocht. 

Daarom ontwikkelden we een scanoplossing waarmee de vrachtbrief direct na het lossen gescand kan worden: Scangaroo. Deze oplossing integreert met diverse boordcomputerplatformen en is ook geschikt voor je mobiele telefoon. Voor de registratie van emballage ontwikkelden we de app TellApe, met een cloud emballage administratiesysteem. Hiermee verloopt het hele emballage proces digitaal, zonder papieren vrachtbrieven. 

Een ander product van ons is Print Panther: een mobiele printoplossing, waarmee CMR-documenten direct in de vrachtwagen worden geprint met behulp van een compacte document-printer.” 

Lidmaatschap DALTI

Vanaf de oprichting van DALTI in 2018 is Tconsult al lid. “Ik ben groot voorstander van meer samenwerking tussen ICT-leveranciers in de transport- en logistiekbranche. Iedereen kan wel zijn eigen ding doen, maar door specialisten bij elkaar te brengen ontstaan de beste oplossingen. En dat is uiteindelijk natuurlijk ons gezamenlijke doel: de transportondernemers en logistieke bedrijven helpen. 

Zelf zit ik in de projectgroep ‘emballage’, waarin we kijken in hoeverre data meer met elkaar gedeeld kan worden. Het is belangrijk dat je je als lid kwetsbaar op durft te stellen en écht in de samenwerkingsmodus gaat. Ook als concullega’s; kennis is macht, maar kennisdeling is kracht!” 

Lid worden

Ben jij er ook van overtuigd dat kennisdelen steeds belangrijker wordt in de transport- en logistiekbranche? Dan heb je reden genoeg om jezelf toe te voegen aan ons ledenoverzicht! 

Andere DALTI nieuwsberichten